Αρχική » Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές δραστηριότητες » Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας στον Φινοκαλιά Λασιθίου.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας στον Φινοκαλιά Λασιθίου.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,

Climate change? Time for change! Κλιματική αλλαγή; Αλλάζω ζωή!”

το οποίο υλοποιείται φέτος στο 6ο Γυμνάσιο,  με υπεύθυνες καθηγήτριες  την κα Ευαγγελία Λαγουδάκη  και την κα Αικατερίνη Καρύδη, υποδεχτήκαμε την Άνοιξη πραγματοποιώντας την προγραμματισμένη εκπαιδευτική μας επίσκεψη στον κόμβο έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης στον Φινοκαλιά Λασιθίου. (σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών δεδομένων)

Η Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας,  συμμετέχει στο πρόγραμμα «EDU4CLIMA, Μαθαίνοντας και Διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή»  το οποίο υλοποιείται από Εργαστήριο Χημικών και Περιβαλλοντικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (με επιστημονική υπεύθυνο την καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του Π.Κ , κα Μαρία Κανακίδου)  και στο οποίο συμμετέχει και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.  

Σκοπός του Προγράμματος είναι να προάγει τη διδασκαλία της κλιματικής αλλαγής μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών, ενώ επιμέρους στόχος είναι οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  να γνωρίσουν τον  σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών δεδομένων στο Φινοκαλιά Λασιθίου ως κόμβο έρευνας, καινοτομίας και διάχυσης της γνώσης που παράγεται από την έρευνα για την αέρια ρύπανση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το πρόγραμμα EDU4CLIMA έχει τρία σκέλη:

  • Επίσκεψη μαθητών στον κόμβο στον Φινοκαλιά Λασιθίου και συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει α) ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή από ειδικούς επιστήμονες του Π.Κ. , β) ξενάγηση στις τεχνικές μετρήσεων ατμοσφαιρικών και κλιματικών δεδομένων και γ) πειραματικές δραστηριότητες.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ04 σε θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως τα αίτια, τα αποτελέσματα, την προσαρμογή και τον μετριασμό του φαινομένου.
  • Δράσεις για το κλίμα στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία που υλοποιούνται από τους μαθητές (μαθητές σε ρόλο πρεσβευτών για το κλίμα) και υποστηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς τους.

Οι μαθητές μας μετέβησαν στο Νοφαλιά Λασιθίου, στο σχολείο που έχει εξοπλιστεί για το σκοπό αυτό,  όπου στο ρόλο μικρών ερευνητών, πραγματοποίησαν οι ίδιοι πειράματα με την καθοδήγηση του κ. Καλυβίτη Νικόλαου, ερευνητή του ΕΠΕΧΗΔΙ, της κας Γκινούδη Αθηνάς, Σ.Ε.Ε. κλάδου ΠΕ04  και της κας Φαίδρας Κοζωνάκη, υποψήφιας διδάκτωρ του Π.Κ. καθώς και των καθηγητριών τους κας Ευαγγελίας Λαγουδάκη και κας Αικατερίνης Καρύδη.  (Η μεταφορά των μαθητών στο Φινοκαλιά Λασιθίου ήταν επιδοτούμενη από το πρόγραμμα). Στη συνέχεια περιηγήθηκαν  στο χωριό Νοφαλιά όπου παρατήρησαν με ποιους τρόπους οι κάτοικοι, σε παλαιότερες χρονικές περιόδους,  προσάρμοσαν την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής τους στις εκάστοτε αντίξοες κλιματικές συνθήκες. Ακολούθως, οι μαθητές μας, ξεναγήθηκαν στις τεχνικές μετρήσεων ατμοσφαιρικών και κλιματικών δεδομένων στον ερευνητικό κόμβο έρευνας Φινοκαλιά του Π.Κ

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και στο πλαίσιο του Προγράμματος Π.Ε. Climate change? Time for change! Κλιματική αλλαγή; Αλλάζω ζωή!”, οι μαθητές του σχολείου μας , με το συντονισμό των υπεύθυνων  καθηγητριών,  θα παρουσιάσουν διάφορα δρώμενα, τα οποία σχεδίασαν από την αρχή της χρονιάς και αφορούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Το πρόγραμμα “Climate change? Time for change! Κλιματική αλλαγή; Αλλάζω ζωή!” υλοποιείται από την αρχή της χρονιάς στο σχολείο μας, κάθε Δευτέρα 14.00-16.00 μετά το τέλος των μαθημάτων και οι μαθητές, όπως και οι υπεύθυνες καθηγήτριες συμμετέχουν εθελοντικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις που έχουν σχεδιαστεί από τις δυο εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.