Παγκόσμια ημέρα βιβλίου.

Την Τρίτη 23/04/2024, η ομάδα δημιουργικής γραφής του σχολείου μας, “6ου αισθήσεις… Ζω, Δημιουργώ, Ονειρεύομαι”, γιόρτασε την παγκόσμια ημέρα βιβλίου με έναν δικό της “περίπατο βιβλίου”.

Η βόλτα μας ξεκίνησε από τον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας. Εκεί  με αφορμή την εικόνα του “Δον Κιχώτη” του Pablo Picasso,  μιλήσαμε για την καθιέρωση αυτής της ημέρας προς τιμήν του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ξεκινώντας από το βασικό μήνυμα της “Διαβάζω και αλλάζω” θυμηθήκαμε το πρώτο βιβλίο που διαβάσαμε. Η αρχή της βόλτας μας έκλεισε με ένα απόσπασμα από τον “Δον Κιχώτη”.

Πρώτος μας σταθμός η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Εκεί, αφού μάθαμε για την ιστορία της αλλά και για την ιστορία της πόλης μας, ξεναγηθήκαμε στα τμήματά της (τμήμα εφημερίδων και περιοδικών, αρχείων, μη δανειζόμενων και δανειζόμενων βιβλίων), όπου το προσωπικό μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας και το έργο τους.

Επόμενος σταθμός το βιβλιοπωλείο “Αναλόγιο” ένα από τα παλαιότερα και πιο ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της πόλης μας. Ο ιδιοκτήτης, κύριος Μανόλης Παπουτσάκης, μας υποδέχτηκε με χαρά και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέα βιβλία και να θυμηθούμε άλλα. Επιλέξαμε ενδιαφέροντα βιβλία και γράψαμε σημειώματα για τον επόμενο πιθανό αναγνώστη ή αναγνώστρια νιώθοντας με αυτόν τον τρόπο κομμάτι μιας ευρύτερης αναγνωστικής κοινότητας.

Τέλος, μετά την τροφή του πνεύματος κλείσαμε τις συναντήσεις της ομάδας μας με “τροφή του σώματος”. Αφού φάγαμε όλοι και όλες μαζί, κάναμε απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Τα μέλη κατέγραψαν τις σκέψεις τους με σημαντικότερα κοινά σημεία τη δημιουργικότητα, την αποδοχή, την ελευθερία σκέψης και κυρίως την χαρά που ένιωσαν. 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το προσωπικό της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την προθυμία τους να μοιραστούν μαζί μας πολύτιμες πληροφορίες που αφορούν στη βιβλιοθήκη και στο έργο της.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες στον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου “Αναλόγιο”, κύριο Παπουτσάκη Μανόλη, για τη ζεστασιά με την οποία μας υποδέχτηκε, την ελευθερία που απλόχερα μας έδωσε για να κινηθούμε στον χώρο του βιβλιοπωλείου του αλλά και για τη δωρεά του στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Κυρίως όμως θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας, τα μέλη της ομάδας μας, γιατί μας πρόσφεραν όχι μόνο ένα κομμάτι του πολύτιμου ελεύθερου χρόνου τους αλλά την εμπιστοσύνη τους, τη χαρά και την αγάπη τους, εφαλτήριο μιας επόμενης δημιουργικής χρονιάς.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Μαθιουδάκη Ευαγγελία

Σταματάκη Μαρία

Ραμουτσάκη Ευαγγελία