Αρχική » Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές δραστηριότητες » Γιορτάζοντας την Πανελλήνια Ημέρα Χημείας -11 Μαρτίου.

Γιορτάζοντας την Πανελλήνια Ημέρα Χημείας -11 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας χημείας (11 Μαρτίου)  καθώς και των μαθημάτων  Χημείας και Φυσικής της Γ Γυμνασίου, το σχολείο μας ανταποκρίθηκε με χαρά στην πρόσκληση της κας Αγγελικής Ζαχαράτου,  υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων Δ. Ε. Ηρακλείου, να παρακολουθήσουμε, δωρεάν, την καταπληκτική παράσταση «Μαρί Sklodowska Κιουρί», ένα έργο των Θέμη Μουμουλίδη και Παναγιώτας Πανταζή.

            Η θεατρική  παράσταση αποτελεί έναν ύμνο στον αγώνα για τη ζωή και την επιστήμη,  βασισμένη σε μια σύνθεση μαρτυριών και επιστημονικών ντοκουμέντων από τη συναρπαστική ζωή και το έργο της πιο διάσημης γυναίκας επιστήμονα του 20ου αιώνα.

 

            «Τίποτα στη ζωή δεν είναι για να φοβόμαστε, είναι μόνο για να κατανοούμε. Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουμε περισσότερα, έτσι ώστε να φοβόμαστε λιγότερο.

Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν από μας. Πρέπει να έχουμε υπομονή και πάνω απ ‘όλα εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», λόγια της πρώτης γυναίκας επιστήμονα που κατόρθωσε να πάρει δύο Νόμπελ στην επιστήμη.

            Η θεατρική παράσταση «Μαρί Skłodowska Κιουρί»  αναδεικνύει την συγκλονιστική ιστορία  μιας σπουδαίας γυναίκας που αφιέρωσε το πρωτοπόρο πνεύμα της και τη ζωή της στην ανιδιοτελή προσφορά προς την ανθρωπότητα. Μιας πραγματικής ηρωίδας, η οποία αγωνίστηκε να υπερσκελίσει μύριες δυσκολίες που δημιουργούσε η εποχή και το φύλο της, μέχρι να αναγνωριστεί ως μέλος ισότιμο, σε μια αμιγώς ανδροκρατούμενη επιστημονική κοινότητα.

            Είναι ένας ύμνος στην ανθρωπινή δύναμη και την επιμονή, με τα οποία επιτυγχάνεται η μετουσίωση του αγώνα σε δημιουργία. Ένα έπος στην ανθρώπινο πνεύμα που μπορεί να δώσει πραγματικά θαύματα.

            Η παράσταση σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη είναι μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμά της και δόθηκε δωρεάν για τους μαθητές της Δ.Δ.Ε Ηρακλείου

            “Η παρακολούθηση της παράστασης αυτής που αποτελεί έναν ύμνο στον αγώνα για τη ζωή και την επιστήμη, ήταν  σίγουρα ο πιο εποικοδομητικός τρόπος για τους μαθητές μας, να τιμήσουν την προσφορά της γυναίκας στην επιστήμη, αλλά και να αναγνωρίσουν την αξία της επιστήμης της Χημείας” , δήλωσε η χημικός μας Ευαγγελία Λαγουδάκη, η οποία συντόνισε τη μεταφορά των μαθητών μας με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, Ιωάννας Βερίγου, Μαρίας Λιναρίτη και Γεώργιου Μακράκη.