Αρχική » Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές δραστηριότητες » H Περιβαλλοντική μας ομάδα “A go for climate” συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου:”Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων στις γειτονίες της Πόλης μας”.

H Περιβαλλοντική μας ομάδα “A go for climate” συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου:”Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων στις γειτονίες της Πόλης μας”.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης “Α go for climateKλιματική αλλαγή; ΑλλάΖΩ ΖΩή!”, το οποίο υλοποιείται φέτος στο σχολείο μας,  αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στη συγκεκριμένη δράση του Δήμου Ηρακλείου και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμμαθητές μας και τις οικογένειές τους, σχετικά με τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων των σπιτιών τους. Στόχος είναι η εξοικείωση των δημοτών με τους καφέ οικιακούς κάδους, ώστε όταν προχωρήσει η ανάπτυξη των εξωτερικών καφέ κάδων να είναι έτοιμοι να τους χρησιμοποιήσουν.

Ο Δήμος Ηρακλείου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει θέσει υψηλούς στόχους για την κομποστοποίηση και τη σωστή διαχείριση των βιοαποβλήτων, προκειμένου να επιτύχει μείωση κατά 40% των εκτρεπόμενων από την υγειονομική ταφή αποβλήτων. Ήδη από το 2017, έχει θέσει σε εφαρμογή δράσεις ευαισθητοποίησης μέσω προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης, αφενός με την διανομή δωρεάν οικιακών κομποστοποιητών και αφετέρου με την πιλοτική τοποθέτηση μηχανικών κομποστοποιητών σε επιλεγμένα σημεία, έτσι ώστε οι δημότες να μπορούν να εναποθέτουν τα υπολείμματα φαγητών.  

Η δυσκολία της δράσης έγκειται στο ότι είναι συγκεκριμένα τα υλικά που μπορούν τοποθετούνται στους καφέ κάδους και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά. Συγκεκριμένα, η διαλογή στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών αφορά στραγγισμένα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (εκτός από μεγάλα κόκαλα), γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, αυγά (και τα τσόφλια), μικρές ποσότητες υπολειμμάτων κήπου (γρασίδι, φύλλα, άνθη), υπολείμματα καφέ και τσαγιού, φίλτρα καφέ, φακελάκια τσαγιού (χωρίς καθόλου πλαστικό), χαρτοπετσέτες, χάρτινο περιτύλιγμα φαγητού (χωρίς καθόλου πλαστικό και χρώμα) και στάχτη τζακιών (κρύα).

Συμβάλλουμε έτσι στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Κάθε χρόνο στο Δήμο Ηρακλείου  παράγονται 40.000 τόνοι αποβλήτων, τα οποία καταλήγουν στα σκουπίδια εκλύοντας 100.000 τόνους ισοδύναμου CO2

Με το πρόγραμμα αυτό του Δήμου Ηρακλείου,  τα απόβλητα τροφίμων θα  μετατρέπονται σε ένα χρήσιμο  εδαφοβελτιωτικό  για καλλιέργειες

Παράλληλα θα πετύχουμε:     

  • Μείωση των οσμών από τη σήψη των αποβλήτων
  • Μείωση της διασποράς των αποβλήτων και διάδοσης ασθενειών από ζώα και τρωκτικά

Η ομάδα Περιβαλλοντική “Α Go for Climate!”  του σχολείου μας αποτελείται από 24 μαθητές, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά και φέτος υλοποιούν το πρόγραμμα “Α Go for Climate! Κλιματική Αλλαγή; ΑλλάΖΩ ΖΩή!”, το οποίο σχεδιάστηκε και συντονίζεται από τις εκπαιδευτικούς Ευαγγελία Λαγουδάκη και Αικατερίνη Καρύδη. Στόχος του προγράμματός μας, μέσω των Φυσικών επιστημών, να ευαισθητοποιηθούμε, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση, να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων, να αποκτήσουμε τη γνώση και τη θέληση, για να διαμορφώσουμε συνθήκες αειφόρου  ανάπτυξης.