Αρχική » Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές δραστηριότητες » Ενδοσχολική επιμόρφωση/Συντονισμός γνωστικού πεδίου φιλολόγων.

Ενδοσχολική επιμόρφωση/Συντονισμός γνωστικού πεδίου φιλολόγων.

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, η συντονίστρια γνωστικού πεδίου φιλολόγων κα. Λιναρίτη Μαρία, οργάνωσε, σχεδίασε και πραγματοποίησε δειγματική διδασκαλία με θέμα «Ευθύς και Πλάγιος λόγος» (Νεοελληνική γλώσσα γ΄ γυμνασίου, Ενότητα 3), με τους μαθητές του τμήματος Γ3.

Η διδασκαλία είχε διάρκεια 2 διδακτικές ώρες και την παρακολούθησαν οι φιλόλογοι του σχολείου μας. Η μέθοδος διδασκαλίας ήταν επαγωγική και η μορφή συνεργατική. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες εργάστηκαν σιωπηρά πάνω σε διαφορετικά φύλλα εργασίας με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της καθηγήτριας. Κάθε ομάδα ανακοίνωσε στην ολομέλεια τα αποτελέσματα της εργασίας της και ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομάδων.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δόθηκε στους μαθητές το θεωρητικό πλαίσιο του μαθήματος για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της σκέψης τους και έγινε η σχετική ανατροφοδότηση. Η διδασκαλία ολοκληρώθηκε με την φάση της εμπέδωσης του μαθήματος κατά την οποία οι μαθητές αφού δραματοποίησαν έναν διάλογο που τους δόθηκε, κλήθηκαν να τον μετατρέψουν σε αφηγηματικό κείμενο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στη σχετική συζήτηση που έγινε στο τέλος της διδασκαλίας οι μαθητές εξέφρασαν μια ιδιαίτερα θετική στάση τόσο απέναντι στην ομαδο-συνεργατική μορφή της διδασκαλίας , όσο και στην επαγωγική μέθοδο ,που όπως τόνισαν τους έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτούν και να ανακαλέσουν την ήδη υπάρχουσα γνώση και πάνω σ΄αυτή να οικοδομήσουν μόνοι τους την νέα χωρίς να έχουν μπροστά τους έτοιμη «τροφή»(εποικοδομισμός).

Μετά την αποχώρηση των μαθητών ακολούθησε συζήτηση και αναστοχασμός από τους συναδέλφους φιλολόγους.