Αρχική » Δραστηριότητες » Εκπαιδευτικές δραστηριότητες » Bιωματική δράση με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Κινητική Αναπηρία».

Bιωματική δράση με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Κινητική Αναπηρία».

Γράφει η Μηλαθιανάκη Γιασεμή, PhD, MEd, Ειδική Παιδαγωγός, ΠΕ02.

Το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον κύριο Δημήτρη Αντωνίου, που την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποίησε στο σχολείο μας διαδικτυακή βιωματική δράση με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Κινητική Αναπηρία».

Ο κύριος Αντωνίου σε ηλικία 16 ετών υπήρξε θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Παρόλα αυτά, στα 30 του χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην οικονομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και όντας ο ίδιος συγγραφέας, δεν σταματά να προσπαθεί καθημερινά να συμμετέχει σε δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαιδευτικές δράσεις με γνώμονα την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση των μαθητών-τριών σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Η θέρμη και η ανάγκη του να αφυπνίσει συνειδήσεις και να αισθητοποιήσει τις μακάβριες συνέπειες που απορρέουν από ένα τροχαίο ατύχημα εκπηγάζει αφενός από το προσωπικό του βίωμα κι αφετέρου από την έλλειψη Οδικής Παιδείας και την κακή οδηγική συμπεριφορά που παρατηρείται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός άλλωστε ότι η οδική ασφάλεια συνιστά ένα ζήτημα μείζονος σημασίας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο, καθώς τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες θανάτου ή πρόκλησης μόνιμης αναπηρίας και μάλιστα σε μικρές ηλικίες.

Στο πλαίσιο λοιπόν, της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης για την «Οδική Ασφάλεια και την Κινητική Αναπηρία», συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου καθώς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.  Πολύ σύντομα όλοι μας νιώσαμε ότι δεν ήταν απλώς μια παρουσίαση, αλλά μια αφόρμηση για συζήτηση ζητημάτων που μας φέρνουν κοντά με την καθημερινότητα μας και τη στάση που υιοθετούμε ή ενστερνιζόμαστε πολύ συχνά χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τις ολέθριες συνέπειες που μπορεί να έχουν οι λανθασμένες επιλογές μας κατά τη διάρκεια ενός απλού περιπάτου με τα πόδια, με ποδήλατο ή με αυτοκίνητο.

Τα θέματα που αναφέρθηκαν στη συζήτηση, αποτέλεσαν το έναυσμα για να ταξιδέψουμε νοερά και να συνομιλήσουμε με τον κο Αντωνίου προκειμένου να μάθουμε πως με δύναμη, κουράγιο κι ελπίδα καθώς και με συνειδητή συμμόρφωση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μπορούμε να βρούμε λύσεις, προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία, να μηδενιστούν οι θάνατοι και γενικότερα να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση.

Μέσα από τέτοιες βιωματικές δράσεις τα παιδιά, οι αυριανοί πολίτες, είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι με την δράση, τις αποφάσεις και τις στάσεις τους μπορούν να «ΣΩΣΟΥΝ» όχι μόνο τη δική τους ζωή αλλά και τη ζωή ενός συμπολίτη τους.  Αναπτύσσουν τα εσωτερικά τους κίνητρα και την υπευθυνότητα τους για ασφαλή συμμετοχή στην κυκλοφορία, αλλά και την κοινωνική ενσυναίσθηση τους για την οδική ασφάλεια και τον οδικό χώρο.

Μαθαίνουμε «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» να εκτιμάμε και να σεβόμαστε-αγαπάμε τη ζωή ΜΑΣ!

Με εκτίμηση οι καθηγητές του προγράμματος

Μηλαθιανάκη Γιασεμή, ΠΕ02

Τσαγκαράκη Μαρία, ΠΕ03

Δασκαλάκη Σοφία, ΠΕ 02

Μαναβάκης Μανόλης, ΠΕ 06

Κατσελάκης Μανόλης, ΠΕ 03

Η διεύθυνση του σχολείου και οι διδάσκοντες.