Αρχική » Δραστηριότητες » Σύγχρονοι μαθητές “ανακαλύπτουν” αρχαία τεχνολογία.

Σύγχρονοι μαθητές “ανακαλύπτουν” αρχαία τεχνολογία.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων  της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας , οι μαθητές της Α΄ Τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο  Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  «Κώστας Κοτσανάς».  Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων και ανακάλυψαν  τις ομοιότητες της σύγχρονης τεχνολογίας με τις  εφευρέσεις  εκείνης της εποχής. Θαύμασαν  τα αυτόματα θέατρα, τους τρόπους επικοινωνίας τις ανυψωτικές μηχανές , τα όργανα μέτρησης χρόνου, τα επιτραπέζια παιχνίδια,  τα μουσικά όργανα, την υδραυλική τεχνολογία, την κούπα του Πυθαγόρα και ρομπότ.  Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών ανακάλυψαν τις σχέσεις μεταξύ της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και των σύγχρονων μέσων της τεχνολογίας όπως, το GPS, την πυροσβεστική αντλία, τις ψηφιακές τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο, τα πολυμέσα, τα μηχανήματα κατασκευής κτιρίων, το καζανάκι, τη ρομποτική, τον αυτοματισμό και  τη νοημοσύνη των συσκευών.

Οι μαθητές θαύμασαν την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα και την καινοτόμα σκέψη των προγόνων τους. Μα πιο πολύ από όλα έμαθαν ότι:  «Η επιστήμη χτίζει πάντα στην  προϋπάρχουσα γνώση», για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο θα γνωρίζουμε την ιστορία και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.

Συνοδοί Καθηγητές: Τσαγκατάκη Κάλλια, Καφτάκη Ροδούλα, Αποστολάκη Χρύσα, Δασκαλάκη Σοφία